Kabinet werkt aan tijdelijk huurcontract voor starters

Om de doorstroom en de wachttijden op wachtlijsten te verbeteren voor starters, jongeren en grote gezinnen, moeten zij een tijdelijk huurcontract krijgen voor een woning.

Het kabinet werkt aan zulke plannen. Een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) bevestigt vrijdag tegenover NU.nl berichtgeving van die strekking in de Telegraaf. Een wetsvoorstel staat voor vrijdag op de agenda van de ministerraad.

Voor starters, jongeren en grote gezinnen is het momenteel lastig aan een huurwoning te komen. Ministers Blok en Ivo Opstelten (Justitie) willen dat die drie groepen sneller kunnen doorstromen.

Starters moeten hun huurhuis dan weer uit als zij boven een bepaald inkomen uitkomen. Voor jongeren zou een maximale leeftijd gelden en grote gezinnen moeten verhuizen als de kinderen het huis uit zijn.
Het kabinet onderzoekt of er ook andere groepen huurders voor tijdelijke huurcontracten in aanmerking kunnen komen.

Vijf jaar

In november vorig jaar steunde Blok al plannen van de Christenunie om jongeren tot en met 27 jaar mogelijk via een woningcorporatie een huurhuis aan te bieden.
Daarna zouden zij dan kunnen doorstromen naar een normale huurwoning of koophuis. De periode van zo’n tijdelijk huurcontract was maximaal vijf jaar.

Bron: Nu.nl