Hypotheek en de Belastingdienst

Fiscale gevolgen na afsluiten van een hypotheek

Wanneer u een huis koopt krijgt u meestal te maken met het afsluiten van een hypotheek. De hypotheek wordt vertrekt door een geldverstrekker en deze partij krijgt het hypotheekrecht op de aangekochte woning. Mocht u niet aan uw betaalverplichtingen voldoen dan zal de geldverstrekker gebruik maken van zijn hypotheekrecht. In het slechtste geval kan de geldverstrekker uiteindelijk overgaan tot het uitoefenen van zijn recht en het pand in de verkoop doen om zo de achterstallige betalingen aan te zuiveren.

Naast de aflossing dient u maandelijks rente aan de hypotheeknemer ( u bent de hypotheekgever omdat u het hypotheekrecht geeft aan de geldverstrekker = hypotheeknemer) te betalen. Dit heeft fiscaal het voordeel omdat men een gedeelte van deze rente mag aftrekken van uw belastingaangifte. Er zijn vele aspecten die van invloed zijn op uw belastingaangifte wanneer u te maken krijgt met hypotheekrente. op www.belastingdienst.nl vind je vele voorbeelden. Voor meer informatie contact de Belastingdienst voor details.

Aflossen hypotheek met spaargeld verstandig

Wanneer je de mogelijkheid hebt om met spaargeld een extra aflossing te doen is dat zeer zeker het overwegen waard. Met de huidige lage (spaar)rentestand heeft het niet veel zin om het geld op de spaarrekening te laten staan. Wanneer de inflatie er nog eens af gaat is het mogelijk dat het geld niet meer waard is geworden. Het kan zelf zo zijn dat jouw spaargeld minder waard is geworden als gevolg van de inflatie. Ook hierover kan men meer informatie krijgen bij de Belastingdienst. Het belasting contact nummer is 0800-0543.

Extra aflossen verlaagt wel de mogelijkheid om rentelasten op te voeren als hypotheekrenteaftrek. Er blijft immers een lagere schuld over en dat betekent dus ook minder rentelasten. Er moet dus goed gekeken worden naar of het interessant genoeg is en welke voorwaarden de geldverstrekker heeft voor het extra aflossen (boetebeding etc.).

Afsluitend kunnen we concluderen dat er meerdere consequenties zijn wanneer men een huis heeft aangeschaft. Bekijk goed welke voor- en nadelen er zitten wanneer je wilt overgaan tot extra aflossen. Klik hier voor meer informatie of contact op te nemen met de Belastingtelefoon. Unterstützt wurde auch die umstrukturierung der landwirtschaft u.