Levenhypotheek

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie van twee andere zaken, namelijk een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering (kapitaalverzekering). De lening die u heeft lopen wordt afgelost aan het einde van de looptijd. Wanneer de verzekerde eerder komt te overlijden dan de looptijd van de hypotheek is afgelopen, dan wordt de lening afgelost met de uitkering uit de levensverzekering. Een voordeel van de levenhypotheek is dat u vermogen opbouwt wat vrij is van belastingen. Ook profiteert u van de hoge rente aftrek, omdat er geen aflossingen plaatsvinden.

U lost tijdens de looptijd van de levenhypotheek niets af. De hoogte van de hypotheek blijft dus gelijk. Wanneer de rente gelijkblijvend is, betaalt u elke maand evenveel geld aan rente aan de bank. Uw fiscale aftrekpost is dus erg hoog. Omdat u geen aflossingen heeft, is het mogelijk om over de gehele looptijd van uw levenhypotheek de hypotheekrente die u betaalt heeft volledig af te trekken. De rente die u daarentegen ontvangt over uw spaarpremie is vrij van belasting. Hiervoor gelden uiteraard wel strikte voorwaarden.

Tegenover uw lage hypotheeklasten staan wel enkele nadelen. De hoogte van de uitkering via de verzekering is namelijk niet zeker. Het komt vaak voor dat een deel van de uitkering niet gegarandeerd wordt uitgekeerd. Deze is afhankelijk van de zogeheten winstuitkering. De hoogte hiervan staat niet van te voren vast. Wat ook een nadeel is, is de afkoopwaarde. De uitkering die u nog krijgt wanneer u vroegtijdig de levenhypotheek beëindigt, is in vele gevallen een echte tegenvaller. Het rendement dat u gegarandeerd krijgt, is in de meeste gevallen aan de lage kant. Dit komt doordat de maatschappij de ontvangen premies vaak in obligaties belegd.

Wanneer u een inkomen heeft dat boven modaal ligt, of u verwacht een stijging van uw inkomen, dan is een levenhypotheek geschikt voor u. Dit komt omdat u dan kunt profiteren van de hoge hypotheekrente aftrek.