Hypotheeklasten

Hypotheeklasten

Zoals we allemaal al wel weten komt er bij het kopen van een eigen huis heel wat kijken. Niet enkel moet u zich afvragen waar u precies wil gaan wonen en wat voor soort woning u wenst maar ook vragen zoals de manier waarop u uw hypotheeklasten moet gaan berekenen zijn erg belangrijk.

Wat zou de maximale hypotheek zijn die u met uw huidige inkomen kan krijgen?

 

Hypotheeklasten berekenen

U heeft het huis van uw woning eindelijk gezien en u zou graag een bod op dit huis willen uitbrengen. Alvorens u dit ook daadwerkelijk doet is het belangrijk om de maandelijkse inkomsten en uitgaven even rustig te bekijken zodat u redelijk goed kan inschatten welke maandlasten u ongeveer zal kunnen dragen. Om op een degelijke manier een hypotheek te kunnen afsluiten zouden uw maandelijkse vaste woonlasten (water, gas, elektriciteit, televisie, internet en telefoon) zich tussen de 25 en 30% van uw totaal te besteden inkomen moeten bevinden.

Deze regel is wettelijk bepaald in Nederland zodat u bij een onverwachte verandering niet onmiddellijk in de problemen komt bij het verder aflossen van uw hypotheek.

Het verschil tussen de bruto en de netto hypotheeklasten

  • Bruto maandlasten zijn de som van zowel de premie, de aflossing als de rente van de hypotheek.
  • De netto maandlasten zijn gelijk aan de bruto maandlasten verminderd met de fiscale aftrek van de hypotheekrente.

Bij het afsluiten van een hypotheek kiezen veel mensen bijna blindelings voor de hypotheek met de laagste netto maandlasten. Dit lijkt op het eerste gezicht logisch maar toch is dit vaak na het lezen van de kleine lettertjes niet de goedkoopste oplossing.

Zo kunnen er namelijk producten verbonden zijn aan de hypotheek die het geheel duurder maken. Een voorbeeld hiervan zijn minder gunstige voorwaarden op de bijhorende spaar- of beleggingsverzekering.

Gelukkig is er op het internet heel veel informatie te vinden over hypotheeklasten die u zeker zal helpen bij het vinden van de formule die voor u het meest aantrekkelijk is.