Tienduizenden ouders royaal voor kinderen

ouders_schenken

Tienduizenden vermogende ouders schenken hun kinderen belastingvrij geld voor de aflossing van de hypotheek of de aankoop van een huis. In 5 maanden tijd deden maar liefst 34.000 Nederlanders een beroep op de tijdelijke regeling maximaal 100.000 euro te schenken.

De belastingmaatregel ging 1 oktober vorig jaar in en duurt tot 1 januari 2015. De bedoeling is dat de kwakkelende woningmarkt een duwtje in de rug krijgt. Hoeveel miljard euro er tot dusver is geschonken, moet de Belastingdienst nog uitrekenen.

Erfbelasting drukken

Als het geld wordt gebruikt voor de eigen woning, is er geen belasting verschuldigd. Ouders kunnen zo hun kinderen financieel flink helpen. Volgens notarissen zijn ouders extra gul omdat ze hun eigen vermogen willen verminderen. Ze hoeven dan namelijk minder AWBZ-zorgpremie te betalen en de kinderen later minder erfbelasting. ‘Het mes snijdt zo aan meerdere kanten,’ zegt directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen met 160 notariskantoren. Voorheen mochten ouders maximaal een halve ton belastingvrij schenken aan hun kind voor de eigen woning en alleen aan eigen kinderen tussen de 18 en 40 jaar. In 2011 maakten 4700 ouders daar gebruik van. Nu het bedrag is verdubbeld en de leeftijdsgrenzen en de relatie-eisen zijn vervallen, loopt het storm.

Bron: Ad.nl