Beleggingshypotheek

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Bij een beleggingshypotheek betaal je het geld dat je geleend hebt pas aan het einde van de looptijd terug. In de looptijd van een beleggingshypotheek leg je maandelijks een premie in. De premie wordt belegd in obligaties en/of aandelen. Wat kenmerkend is voor deze hypotheek is dat het beleggingsresultaat niet vooraf bekend is. De resultaat is dus afhankelijk van het uiteindelijke beleggingsresultaat.

Bij een tegenvallend resultaat dient er rekening gehouden te worden met een restschuld aan het einde van de looptijd. Als met u een hypotheek schuld blijft zitten bij een hypotheek die 30 jaar  heeft gelopen, dan is de rente over deze schuld niet meer aftrekbaar.
Het voordeel van de beleggingshypotheek is de vrijheid en de flexibiliteit die u heeft in de beleggingsconstructie. Je kunt grotendeels zelf bepalen hoeveel geld je iedere maand opzij legt en in welke beleggingsfondsen je investeert. De banken en vermogensbeheerders bieden u een breed assortiment fondsen aan met verschillende risicoprofielen. Zo kunt u wereldwijd beleggen in aandelen, of u kunt beleggen in obligaties. Het aantrekkelijke van beleggen is dat de waarde van aandelen soms sterk kan stijgen. Je verdient dan geld met een relatief kleine investering.

Maar pas op, het kan ook gebeuren dat je aandelen weinig tot niets opleveren. Beleggen is risicovol en onvoorspelbaar. Mocht het tegenzitten, dan blijf je aan het einde van de looptijd van je hypotheek met een restschuld zitten.