Voor particulieren is het bieden op gedwongen geveilde huizen gemakkelijker geworden

particulier

Particulieren kunnen voortaan via internet meebieden op huizen die in de gedwongen verkoop staan. Tot nu toe waren zulke executieveilingen vooral het domein van professionele vastgoedhandelaren. Verkopers klagen dat zij de prijs kunstmatig laag houden, waardoor de voormalige eigenaren van de woning vaak met een restschuld bleven zitten.

Een meerderheid van de Tweede Kamerleden heeft gisteren voor een wetsvoorstel gestemd dat de executieveilingen transparanter en beter toegankelijk moet maken. Daarmee wordt zo’n veiling aantrekkelijker voor particulieren, wat ook in het voordeel van de veilende partij is: de vijver met potentiële kopers is zo immers een stuk groter.
Door de nieuwe wet kunnen particulieren voor de veiling gemakkelijker de woning bezichtigen. Voorheen mocht de eigenaar bezichtiging weigeren. Ook moeten alle veilingen via internet toegankelijk zijn.

Huurders er sneller uit

Zittende huurders worden minder beschermd. Zij moeten voortaan binnen drie maanden het pand verlaten. De rechter kan wel een uitzondering maken voor speciale gevallen, zoals huurders met jonge kinderen. Zij krijgen maximaal zes maanden om een nieuwe woning te vinden.
Verder regelt de wet dat particulieren beter weten welke bijkomende kosten en heffingen zij op hun bord krijgen, als zij het hoogste bod doen op de veiling.

Financiering

Toch blijven er verschillen tussen een huis kopen op de veiling en bij een makelaar. Een bod op de veiling is bijvoorbeeld bindend. Als de koper zijn financiering niet rond krijgt is geen voorwaarde voor ontbinding, zoals bij een makelaar wel gebruikelijk is.