Klimaathypotheek

Klimaathypotheek

U komt in aanmerking voor een klimaathypotheek wanneer u duurzaam bouwt of verbouwt aan een woning. Er zijn allerlei maatregelen die in aanmerking komen voor een klimaathypotheek. Wanneer u bijvoorbeeld isolatie aan gaat brengen, de CV ketel gaat vervangen, dubbel glas gaat plaatsen of zonnepanelen gaat plaatsen, dan komt u al in aanmerking voor een klimaathypotheek.

U krijgt dan een korting op de hypotheekrente van ongeveer een procent ten opzichte van de hypotheekrente op een gewone hypotheek. Deze rentekorting is alleen van toepassing op het deel van de klimaathypotheek dat u gebruikt om energiezuinige maatregelen te nemen. Wilt u bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten voor drie ton, maar is maar vijftigduizend euro bedoeld voor energiezuinige maatregelen, dan is de rentekorting alleen geldig op de vijftigduizend euro. Voor het overige deel van de hypotheek betaalt u dus gewoon het rentepercentage zoals geldig is op een normale hypotheek.

Een klimaathypotheek kent enkele voordelen. Ten eerste is dat natuurlijk het lenen tegen een aantrekkelijk rentetarief. Een korting van ongeveer een procent lijkt niet veel, maar op de hoogte van een hypotheek scheelt dit vaak al enkele duizenden euro’s. Dit geld kunt u uiteraard beter besteden dan aan rentebetalingen. Bovendien is het zo dat u werkt aan een energiezuinige woning. U bespaart dus sowieso op uw energieverbruik, wat weer scheelt wanneer u de energierekening onder ogen krijgt. Ook is het zo dat de waarde van uw woning stijgt, wanneer deze duurzaam gebouwd of verbouwd is. Mocht u de woning dus ooit nog gaan verkopen, dan is het zeer waarschijnlijk dat de woning meer waard is dan het bedrag waarvoor u de woning heeft aangeschaft. Dat is uiteraard mooi meegenomen voor u.