Krediethypotheek

Krediethypotheek

De krediethypotheek is een van de meest flexibele hypotheekvormen die er is. Uw huis is uw onderpand en u heeft dan een doorlopend krediet. Op deze manier kan de stand van de variabele rente laag worden gehouden, omdat de bank beschikt over een zeker onderpand (uw woning). Hoe u de hypotheek af gaat lossen, is helemaal aan u. U krijgt een bepaalde kredietlimiet toegewezen, welke gebaseerd is op de waarde van uw huis.

In 2001 zijn de fiscale regels met betrekking tot de krediethypotheek aangepast. Hierdoor is een krediethypotheek minder aantrekkelijk geworden voor consumenten dan deze voorheen was. Het krediet dat verstrekt is, mag namelijk niet meer voor consumptieve doeleinden worden gebruikt. Dit mocht voorheen wel. Bovendien is er maar een beperkte renteaftrek mogelijk. De grote voordelen van de krediethypotheek zoals deze voorheen waren, bestaan dan ook niet meer.

Natuurlijk heeft een krediethypotheek nog wel enkele voordelen. Wat bijvoorbeeld nog een voordeel is, is dat afgeloste bedragen weer opnieuw kunnen worden opgenomen. Bovendien heeft u geen verplichting tot aflossen en is de rente aftrekbaar in enkele gevallen. Het nadeel van een krediethypotheek is dat de hypotheek zelf in veel gevallen maximaal drie kwart van de executiewaarde van het huis bedraagt. Ook is het niet mogelijk om de rente voor langere periodes achtereen vast te zetten.

Een krediethypotheek is dan ook vooral interessant voor mensen die de beschikking hebben over een hoog inkomen. Wanneer de waarde van uw huis hoger is dan de nog openstaande hypotheekschuld, dan is het de moeite waard om een krediethypotheek in overweging te nemen. Ook als u beschikt over een hoog inkomen en van plan bent om bijvoorbeeld een tweede huis aan te kopen, dan is een krediethypotheek misschien iets voor u.