Effectenhypotheek

Effectenhypotheek

Bij de effectenhypotheek lost u de lening niet af en betaalt u gedurende de looptijd hypotheekrente en bouwt u daarnaast kapitaal op door zelf te beleggen. Omdat gedurende de looptijd niet wordt afgelost kan worden geprofiteerd van een maximale hypotheekrenteaftrek. Met een effectenhypotheek sluit u een hypotheek af dat hoger is dan noodzakelijk voor de aankoop van uw huis.

Met dit extra geld koopt dan u een effectenportefeuille. Door middel van deze rechtstreekse belegging bouwt u een kapitaal op. Met dit kapitaal lost u aan het einde van de looptijd de hypotheek af. Van de opbrengst van deze beleggingen wordt aan het einde van de looptijd de gehele hypotheek afgelost.
De opbouw van het kapitaal bij een effectenhypotheek vindt plaats buiten de hypotheek en u bent flexibel in de keuze van de fondsen. Dit is een verschil met de Beleggingshypotheek, waarbij u niet vrij bent om zelf te kiezen waar u in wilt beleggen. Aan het einde van de looptijd van de effectenhypotheek wordt bekeken of het door u gemaakte beleggingsrendement voldoende is om de hypotheek af te lossen.

 

Door te beleggen is het mogelijk een hoger rendement te halen dan het rentepercentage van uw hypotheek. Maar het kan ook minder goed uitpakken. Beleggen brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee. Het kan gebeuren dat aan het einde van looptijd van de hypotheek deze hypotheekvorm niet volledig kan worden afgelost. De aflossing is dus niet gegarandeerd.

Een effectenhypotheek is dan ook een risicovolle hypotheekvorm.