Annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Wanneer u een annuïteitenhypotheek afsluit, dan betaalt u periodiek een vast bedrag de annuïteit, bestaande uit een deel rente en een deel aflossing. Dit bedrag is gedurende de gehele looptijd van de hypotheek gelijk. Maar omdat de openstaande hypotheeksom steeds kleiner wordt, betaalt u steeds minder rente en steeds meer aflossing terug. U betaalt wel hetzelfde bedrag als voorheen, maar er is gewoon een kleiner deel aan rente en een groter deel aan aflossingen.

U profiteert dus van gelijkblijvende maandelijkse aflossingen. U weet van tevoren hoeveel geld u telkens betaalt aan de geldverstrekker. Omdat u de eerste jaren redelijk veel aan rente betaalt, heeft u hogere aftrekbare rentebedragen. Maar omdat de schuld steeds kleiner wordt en de hoeveelheid te betalen rente dus ook houdt u minder aftrekposten over. Het belastingvoordeel dat u voorheen had, wordt dan steeds minder.

De annuïteitenhypotheek heeft geen ingebouwde zekerheid tegen renteverhogingen. Wanneer het rentepercentage van de hypotheek stijgt, zullen uw maandlasten ook toenemen. Dit natuurlijk tenzij niet is overeengekomen dat de rentevaste periode gelijk is aan de looptijd van de hypotheek. Wanneer het rentepercentage dus kan veranderen, dan is het niet verstandig om de hypotheek af te sluiten met een maandelijkse aflossing die u maar net kunt betalen. Bij een rentestijging loopt u dan namelijk tegen betalingsproblemen aan.

De annuïteitenhypotheek is het meest geschikt voor starters aan het begin van hun carrière. In het begin profiteren zij van het hoge bedrag aan rente dat zij kunnen aftrekken. Als ze enkele jaren later meer gaan verdienen, neemt het rentevoordeel af, maar komen ze niet in de geldproblemen. De maandelijks te betalen bedragen blijven sowieso gelijk, maar het rentevoordeel neemt af. De netto maandlasten gaan dan eigenlijk met de jaren een beetje omhoog wegens het gemiste rentevoordeel.